facebook

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Kennisartikel

Alle eenmanszaken en ZZP-ers in Nederland krijgen in het najaar van 2019 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer bevat geen burgerservicenummer meer, waardoor de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd is.

Een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN

In het huidige btw-nummer van de eenmanszaken is het BSN opgenomen en daarmee toegankelijk voor iedereen waar u zaken mee doet. U bent tenslotte verplicht om dit nummer te vermelden op facturen en vaak ook op uw website. Een onwenselijke situatie, want het brengt privacy risico’s met zich mee, zoals identiteitsfraude. Daarom krijgt u van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, waarin uw BSN niet verwerkt is.

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) dient voor communicatie naar externe partijen, bijvoorbeeld op uw facturen en website. Voor de OB-aangifte blijft het huidige, op het BSN-gebaseerde btw-nummer (hernoemd naar OB-nummer) in gebruik.

Btw-id invullen in CASH

Een nieuw btw-identificatienummer betekent dat u uw administratie voor 1 januari 2020 moet aanpassen. Wij hebben een update uitgebracht die ingericht is op deze nieuwe situatie.

In CASH kunt u het nieuwe btw-identificatienummer eenvoudig invullen via ‘Fiscale functies/Instellingen/OB/ICP Parameters’ in het veld ‘OB-nummer’. Het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer wordt automatisch verplaatst naar het nieuwe veld: ‘BSN/OB-nummer’.

Het eerste nummer wordt voortaan op de factuur getoond, het tweede nummer wordt gebruikt in de OB-aangifte.

 

Over Visma CASH 

Wij bieden complete administratieve oplossingen voor elk soort onderneming: van boekhouding tot ERP. Onze software is modulair van opzet waardoor je zelf jouw administratiepakket naar wens samenstelt! 

 

Visma CASH

Alexanderstraat 3
2514 JL Den Haag

070 - 3 560 570
info@cash.nl